Borkóstoló Szeged Ópusztaszer

Borkóstoló programok Szeged és Ópusztaszer közelében, Magyar és Nemzetközi borászatok különleges borainak bemutatása a kulináris ízek harmóniájában.

2016 évi borkóstoló programok

Megtapasztalhatjuk, hogy mit jelent ha egy bor harmonikus vagy nem harmonikus egyensúlyban van. A harmonikus bor az amikor egy illat, vagy ízjegy sem telepszik rá a bor illat és ízjegyére. Az élmény, amikor felfedezhetjük egy borkóstoló során a bor ízében is azt amit az illata ígért, nagyon izgalmas felfedezés. Borfogyasztásunk az asztalhoz kötődik. Ma már remélhetőleg egyre többen tudják, hogy milyen fontos a megfelelő borválasztás. A legremekebb ételt is tönkre teheti egy nem hozzáillő ital választása.Egy rossz bor választás tönkre teheti  az étkezést. Étel és tudatos borválasztás – egyenlő tökéletes összhang.

borkostolo-programok-2016

I. Krónikás Nemzetközi borkóstoló 2016

Bakson építünk egy ” boralagutat “, ami a Nemzeteket, a kultúrákat és borászatokat köti össze. Gyere és építs velünk együtt! Legyen a barátságod erős pillére ennek az boralagútnak! Négy országból érkeznek borászatok. Magyarország, Franciaország,Olaszország és Spanyolország boraival ismerkedhetünk.Hozz magaddal egy lakatot amire a nevedet valamint a látogatásod időpontját vésetted, és a kertben elhelyezett jelképes ” boralagút ” barátság kapujára tedd fel!

Még fokozzuk az élvezeteket a Soma Borpincészet Muskotályos Mámor egy speciálisan elkészítette boraperitifével. A kategóriájában különleges ízharmónia kellemesen csatlakozik az ital simaságához! Sikerült 2008 december 29 -én szüretelni a pincészetnek egy olyan tökéletes ízharmóniájú jégbort, amelynek kóstolása megkoronázza a mámoros hangulatú borkóstoló rendezvényünket.  Vendégeinket beavatjuk a csokoládékészítés rejtelmeibe. Megalkotjuk a saját csokoládénkat a Choco Hands kézműves mesterei segítségével, amelyet a szállóvendégeink ajándékként kapnak fogadásuk pillanatában.

Hét Vezér Hét – Bor és gasztronómia Birtokfoglalás!

“A népi muzsikához és a népdalkultúrához hasonló értékes páratlan művelődési kincs rejlik a gasztronómiában. Ezt a kincsesbányát fel kell tárnunk, alá kell szállnunk a mélyére, mert minél mélyebbre hatolunk benne, annál magasabbra jutunk a tudás és a szellem dolgában”– Kövi Pál, Erdélyi lakoma. Őseink állandó szálláshelyein üstben, bográcsban és kemencékben főztek-sütöttek. Mi ezt a hagyományt elevenítjük meg, és egy hétig minden nap ősmagyar konyhát varázsolunk a Birtokra. Életre kel a Hét Vezér és különleges ételekkel lep meg minket. Természetesen a hét borászat sem maradhat ki a lakomából. Borkóstoló hét vezér módra!

Mi kerül a kosaramba? Eszem.iszom, dinom-dánom, borkóstoló hét határon

A borkóstoló program célja, hogy népszerűsítsük a vidéki gazdálkodást. Elsősorban azokat az embereket szeretnénk bemutatni, akik a nagyvárosokból vidékre költöztek, és ott kezdtek új életet. Az általuk elért sikereiket kívánjuk megismertetni a látogató közönséggel. Várjuk a kiállítók és a látogatók jelentkezését! A kiállítók részéről kizárólag kézműves, házi készítésű termékek bemutatására adunk lehetőséget. Például: kézműves sajtok, befőttek, lekvárok,egyedi, tájjellegű sütemények,népi kézműves iparművészek, házi hentesáruk, kézműves borászatok és egyéb e körbe tartozó termékek. A kiállítók jelentkezési létszáma korlátozott! Ízelítő a programból: bográcsos ételek főzőversenye, borkóstoló programok, nyárson sült disznóságok kóstolója, népi zenekarok és néptáncosok fellépései, állatsimogató.

borkostolo-programok-bor-szerelem

Csobbanás az ízek tengerébe a borok mámorába és a hűsítő medencébe

Különleges grillételek bemutatója és kóstolója a hűsítő medence mellett. Igazi nyári ízkavalkádot és hangulatot ígérő program. Séfünk egy csobbanás után, vízcseppektől átitatva, kezébe veszi a külső terasz konyháját, és fergeteges gyorsasággal varázsol jobbnál jobb grill ételeket az asztalokra. A tempót sommelierünk alig tudja majd követni. Mindkét kezében üde, gyümölcsös illatú borospalackok kerülnek. Nem, a tőlünk megszokott Borkóstolón vehetnek részt kedves vendégeink! Zenés est zárja a programot.

Bor, étel, művészet.

Szeged és Ópusztaszer a hagyományok és a művészetek egyik történelmi átfogó központja. Egy morzsányi részletet elevenítünk meg, különleges művészek előadásában a borok és ételek együttes harmóniájában. Várjuk művészi borkóstoló programunkon.

borkostolo-programok-del-alfold

Francia borkóstoló fesztivál
Franciaország Szeged és Ópusztaszer mellett lévő varázslatos birtokra költözik. Ízek, borok, C’est la vie!

Könnyed elegancia
Vajon a bor megköveteli e a hozzá méltó öltözéket? Programunk visszanyúl egészen az 1900 -as évek elejéig a kistérségi öltözködési hagyományokhoz, borkóstolóval fűszerezve.

Séfek hónapja
Egy hónapon keresztül Ópusztaszer melletti csodás birtokunk éttermének konyhájába költöznek a séfek! Sütnek, főznek, bemutatják kedvenc ételeiket. Mindeközben vendégeinknek folyamatos borkóstolóra lesz lehetőségük Magyarország híres pincészeteiből hozott finomabbnál finomabb bórokból.

Őszi merengő
Ősszel csodás színekkel lep meg minket a Pusztaszeri Tájvédelmi terület madár és növény világa. Együtt fedezzük fel finom borokat és ételeket rejtő piknik kosarunkkal, kortárs művészekkel karöltve ezt a nem mindennapi tájat.

Ékszerkiállítás borok között!
Kifinomult alapossággal kidolgozott csillogó ékszerek bemutatója, különleges borászati kincsek társaságában.

Decemberi disznóságok!
Hagyományos disznóvágás Ópusztaszert idéző hangulatban. Evés, ivás,dínom-dánom!