Programajánló

Programok Ópusztaszer és Szeged vonzáskörzetében. Túrázás, kultúra, gyerek programok, éttermek és sok érdekes látnivalók Ópusztaszeren és Szegeden. Ismerje meg a Dél-Alföld nevezetességeit és szórakozási lehetőségeit.
Ópusztaszeri programok első kis bevezető sétája után jöhet egy kulturális kaland Magyarország egyik legnagyobb Nemzeti Parkjában.

Baks és Ópusztaszer Programok és látnivalók

Baks Csongrád megye középső részén található 2400 lakosú, kristálytiszta levegőjű, alföldi falu a Pusztaszeri tájvédelmi Körzet középpontjában, a Tiszától alig 5 km-re. A település környéke természeti értékben igen gazdag. Az Alföld klasszikus pusztáitól a tiszai ártéri erdőkig számos helyszín bebarangolására nyílik lehetőség. A Tisza közelsége, az alföldi táj jellegzetes növény- és állatvilága, a környék horgászási lehetőségei, kerékpártúrák, nyári táborok és vadászatok vonzóvá teszik az ismerkedést a magyar puszta világával. Baks közvetlen környezetében a Dongér főcsatorna, a Csaj-tó, a környékbeli kisebb halastavak és a falutól 5 km-re található Tisza nyújt kitűnő lehetőséget a horgászat kedvelőinek. A Tisza túlpartján a mártélyi Holt Tisza gazdag halban.

Horgászoknak halastavak bő választéka (Csanytelek/4km, Tömörkény/9km, Kistelek/11km)

Csillagösvény Labirintus Élménypark

Egy útvesztő, ami egy filmélmény hatására született, amiben a kert tulajdonosa egy olyan angol tervezőmérnökkel terveztette a labirintust, aki már több mint 500 hasonlót tervezett a világon.

A Csillagösvény Labirintus Élménypark Ópusztaszeren, a Nemzeti Történeti Emlékpark szomszédságában található, autóval, kerékpárral, busszal, vonattal is könnyen megközelíthető.

A Közép-Európában egyedülálló, labirintus tematikájú élménypark a környéken fellelhető természetes alapanyagokból épült fel. Az útvesztők, logikai játszótér, népi- és gyermekjátékok világát kínálja a legkisebb gyermekektől kezdve az aktív idősekig. Európa legnagyobb sövénylabirintusát a magyar történelem, földrajz, élővilág érdekes, játékos módon történő megismertetése teszi még izgalmasabbá. A Csodaszarvast mintázó, fagyalbokrokból álló labirintus 3,5 km hosszú, az ügyesebbek bő egy óra alatt kijuthatnak a szövevényes kertből.

Mindszenti Tisza-parti szabadstrand

A Mindszenti Tisza-parti szabadstrand Csongrád megyében, a Tisza bal partján, a Kurca torkolatánál fekszik.
A településtől 5 percnyi kerékpárútra levő üdülőtelep és homokos strand a nyaralók, vízitúrázók kedvelt helye. A 125 fős kemping közös vizesblokkal olcsó szálláslehetőséget biztosít a Tisza-part vendégeinek. A vízparton étterem, büfék, söröző, teraszok, kerthelyiségek, játszótér, strandröplabda-pálya gondoskodnak a vendégek szórakoztatásáról.

“Nagy alföldi gyerek vagyok” programok

Csoportok számára megrendelhető programok: házi disznótoros, borkóstoló,
“Nagy alföldi gyerek vagyok” folklór program: Előadó az országos hírű Baksi citera együttes és Páva kör. A műsor ideje: 1,5 óra, eközben kerül felszolgálásra az ebéd, illetve a vacsora.

Szolgáltatások: A parkban 15X7 m-es úszómedence napozóterasszal, tollaslabda-, tekepálya és zárt parkoló található. Kerti bográcsos, tábortűz, szalonnasütés és grillezés is lehetséges. Ezen kívül sporteszköz- és kerékpár kölcsönzéssel állunk vendégeink rendelkezésére.

A fogadó vonzáskörzetében gyalogos- és kerékpáros csillagtúrák, madár megfigyelés, horgászat, vadászat, folklór programok és a környék nevezetességei (pl. Ópusztaszer, Szeged, Csongrád, Mártély látnivalói) tehetik emlékezetessé a nálunk töltött vakációt.

Történelmi hangulatú szállodánk a Tisza közelében, a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben az Ópusztaszeri Emlékparktól 5000 méterre, a Csaj-tó szomszédságában található.

Szobák száma: 17 db 2-3 ágyas összkomfortos szoba és 8 db szintén összkomfortos apartman áll vendégeink rendelkezésére, összesen 25-83 fő részére

Vendéglátás: 120 fős éttermünkben (ill. a 40 fős különteremben és a 200 fős, részben fedett kerthelyiségben) a történelmi hangulatú környezethez igazodó gasztronómiai kínálattal várjuk kedves vendégeinket.
(jellegzetes magyar és regionális konyha, tájjellegű borok, grill-parti lehetőség)
Az étterem és a különterem zártkörű rendezvényekre kibérelhetők (pl. lakodalmak, bálok, találkozók, üzleti megbeszélések).

Menü ajánlat: Legényfogóleves (tejszínes, kapros raguleves)
Baksi tekercs (csemegeuborkával, házikolbásszal, sajttal töltött, göngyölt tekercs)
Desszert: nagymama palacsintái.

Vadnyugati kalandok a csongrádi western városban

Igazi western hőssé válhat, ha ellátogat a Vadnyugati városba. Remek kikapcsolódási lehetőséget és vidám pillanatokat nyújt ovisoknak, iskolásoknak, családoknak.

Vadnyugati kalandok során részese lesz a villámgyors seriff revolver bűvölésének, a tüzes-víz és az arany miatti párbajoknak.

Számos ügyességi játékkal, kézműves foglalkozással, vadnyugati show-val, kis állatok simogatásával tölthet hasznos órákat.

6648 Csongrád-Bokros, Tanya 1671.

Tel.: +3630 548-4201; +36 30 632-6302

Web: http://www.vadnyugativaros.hu

vadnyugati-western-varos

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Feszty-körkép – Ópusztaszer /5,5km (Nemzet Történelmi Emlékpark)
Korhűn berendezett hatalmas területen kiépített Nemzeti park számtalan kulturális programot tartogat kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Feszty-körkép az Ópusztaszer programok koronája, érdemes egy teljes napot tölteni a parkban, hogy átélje mondandóját. A 120 méter hosszú, 15 méter magas és 38 méter átmérőjű kört formázó panorámakép a festői eszközök, a művészi fantázia segítségével és nézői képzelőerejének jóvoltából idézi fel történelmünk 11 évszázaddal ezelőtti eseményének, a honfoglalásnak néhány elképzelt epizódját. Feszty Árpádot több festőtársa segítette a két évig, 1892-tõl 1894-ig tartó alkotómunkában: a tájképi részleteket Mednyánszky Lászlónak, a lovas csatajeleneteket Vágó Pálnak köszönhetjük.

Csaj-tónál Madárlesen

(Hazánk legnagyobb madárpopulációja)

A Csanytelek – Tömörkény – Baks községek által közrefogott terület tórendszere, a Csaj-tó igen jellegzetes növény és állatvilággal rendelkezik. Madárvilága különösen fajgazdag – 1969 óta 269 madárfajt figyeltek meg a területén. A Labodárban még a különösen védett faj, a halászsas is fészkel.

Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet (Országos jelentőségű védett terület)
Országos jelentőségű védett terület a Kiskunsági Nemzeti Park fennhatósága alá tartozó Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet. A szikes pusztákat tiszai ártéri erdők, akácosok és tölgyerdők tarkítják. Több százféle ritka madár fészkel ezekben az erdőkben (pl. a kerecsensólyom is, amely a magyarság totemállata: a turulmadarunk). Ismerje meg az egyik legcsodálatosabb alföldi táj szépségeit egy feledhetetlen túrázással.

De állandó fészkelő madaraink közé tartozik pl. az üstökösgém, bakcsó, szürkegém, kiskócsag, kanalasgém is. Őszi és tavaszi madárvonulások során a tórendszer biztos táplálékforrást, és pihenőhelyet jelent a vonuló madarak sokaságának.

Szegedi Vadaspark

Látogasson el Ön is Magyarország legnagyobb területű, közel 45 hektáros vadasparkjába, ahol ritka, és többnyire veszélyeztetett fajok természetes kifutói sorakoznak földrészenként csoportosítva. Különösen kiemelkedő a park dél-amerikai állatokat bemutató része. A Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpont is egyben (sérült, elárvult állatokat fogad be), és büszke arra, hogy 2001-ben Pro Natura Emlékplakettel tüntették ki.
Magyarországon itt látható egyedül csuklyás cerkóf, mely majmok a bejárat közeli Afrika-házban láthatóak. Ezen faj külön érdekessége, hogy a világon is csak összesen 50 állatkerti példány található meg belőlük. Szintén a Vadasparkban látható a világ egyik legkisebb krokodiljának, az afrikai tompaorrú krokodilnak a terráriuma. A különleges és egzotikus állatok mellett a Dél-Alföldi Tanyaudvar elnevezésű területen őshonos háziállatokkal találkozhatunk.
2013 tavaszán a legjobban várt vadasparki esemény a Szegeden először látható borjúfókák korszerű bemutatójának átadása.

Egyéb látnivalók Ópusztaszer és Szeged környékén

Gerilla Paintball /22km (www.gerillapaintball.hu +3630/3749972)

(35 km-es körzeten belül):
Ópusztaszer, Szeged, Csongrád, Kiskunmajsa, Mártély, Szegvár, Hódmezővásárhely.