Programajánló

Programok Ópusztaszer és Szeged vonzáskörzetében. Túrázás, kultúra, gyerek programok, éttermek és sok érdekes látnivalók Ópusztaszeren és Szegeden. Ismerje meg a Dél-Alföld nevezetességeit és szórakozási lehetőségeit.

Baks és Ópusztaszer Programok és látnivalók

Baks Csongrád megye középső részén található 2400 lakosú, kristálytiszta levegőjű, alföldi falu a Pusztaszeri tájvédelmi Körzet középpontjában, a Tiszától alig 5 km-re. A település környéke természeti értékben igen gazdag. Az Alföld klasszikus pusztáitól a tiszai ártéri erdőkig számos helyszín bebarangolására nyílik lehetőség. A Tisza közelsége, az alföldi táj jellegzetes növény- és állatvilága, a környék horgászási lehetőségei, a sétakocsikázás, a szervezett lovas programok, kerékpártúrák, nyári táborok és vadászatok vonzóvá teszik az ismerkedést a magyar puszta világával. Baks közvetlen környezetében a Dongér főcsatorna, a Csaj-tó, a környékbeli kisebb halastavak és a falutól 5 km-re található Tisza nyújt kitűnő lehetőséget a horgászat kedvelőinek. A Tisza túlpartján a mártélyi Holt Tisza gazdag halban.

Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet (Országos jelentőségű védett terület)
Országos jelentőségű védett terület a Kiskunsági Nemzeti Park fennhatósága alá tartozó Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet. A szikes pusztákat tiszai ártéri erdők, akácosok és tölgyerdők tarkítják. Több százféle ritka madár fészkel ezekben az erdőkben (pl. a kerecsensólyom is, amely a magyarság totemállata: a turulmadarunk). Ismerje meg az egyik legcsodálatosabb alföldi táj szépségeit egy feledhetetlen túrázással.

Csaj-tónál Madárlesen /2,5km (Hazánk legnagyobb madárpopulációja)

A Csanytelek – Tömörkény – Baks községek által közrefogott terület tórendszere, a Csaj-tó igen jellegzetes növény és állatvilággal rendelkezik. Madárvilága különösen fajgazdag – 1969 óta 269 madárfajt figyeltek meg a területén. A Labodárban még a különösen védett faj, a halászsas is fészkel.

De állandó fészkelő madaraink közé tartozik pl. az üstökösgém, bakcsó, szürkegém, kiskócsag, kanalasgém is. Őszi és tavaszi madárvonulások során a tórendszer biztos táplálékforrást, és pihenőhelyet jelent a vonuló madarak sokaságának.

Ópusztaszeri programok első kis bevezető sétája után jöhet egy kulturális kaland Magyarország egyik legnagyobb Nemzeti Parkjában. Az estét töltse.

Feszty-körkép – Ópusztaszer /5,5km (Nemzet Történelmi Emlékpark)

Feszty-körkép

Ópusztaszer, Nemzeti Történeti Emlékpark, Szoborkert 68.

Korhűn berendezett hatalmas területen kiépített Nemzeti park számtalan kulturális programot tartogat kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Feszty-körkép az Ópusztaszer programok koronája, érdemes egy teljes napot tölteni a parkban, hogy átélje mondandóját. A 120 méter hosszú, 15 méter magas és 38 méter átmérőjű kört formázó panorámakép a festői eszközök, a művészi fantázia segítségével és nézői képzelőerejének jóvoltából idézi fel történelmünk 11 évszázaddal ezelőtti eseményének, a honfoglalásnak néhány elképzelt epizódját. Feszty Árpádot több festőtársa segítette a két évig, 1892-tõl 1894-ig tartó alkotómunkában: a tájképi részleteket Mednyánszky Lászlónak, a lovas csatajeleneteket Vágó Pálnak köszönhetjük.
Feszty-körkép
Horgászoknak halastavak bő választéka (Csanytelek/4km, Tömörkény/9km, Kistelek/11km)

Köröstoroki látnivalók /22km (Szabad-strand, Csongrádi városnézés)

Gerilla Paintball /22km (www.gerillapaintball.hu +3630/3749972)

Ópusztaszeri lovas program a lovasoknak és a lovak kedvelőinek

Baks környékén három jelentős lótenyésztő működik, akik lovasoktatással és bérlovaglással is foglalkoznak. A Fogadón keresztül sétakocsikázás is megrendelhető.

Szolgáltatások: A parkban 15X7 m-es úszómedence napozóterasszal, tollaslabda-, tekepálya és zárt parkoló található. Kerti bográcsos, tábortűz, szalonnasütés és grillezés is lehetséges. Ezen kívül sporteszköz- és kerékpárkölcsönzéssel állunk vendégeink rendelkezésére.

A fogadó vonzáskörzetében lovaglás, gyalogos- és kerékpáros csillagtúrák, madár megfigyelés, horgászat, vadászat, folklór programok és a környék nevezetességei (pl. Ópusztaszer, Szeged, Csongrád, Mártély látnivalói) tehetik emlékezetessé a nálunk töltött vakációt.

Történelmi hangulatú szállodánk a Tisza közelében, a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben az Ópusztaszeri Emlékparktól 5000 méterre, a Csaj-tó szomszédságában található.

Szobák száma: 17 db 2-3 ágyas összkomfortos szoba és 8 db szintén összkomfortos apartman áll vendégeink rendelkezésére, összesen 25-83 fő részére

Vendéglátás: 120 fős éttermünkben (ill. a 40 fős különteremben és a 200 fős, részben fedett kerthelyiségben) a történelmi hangulatú környezethez igazodó gasztronómiai kínálattal várjuk kedves vendégeinket.
(jellegzetes magyar és regionális konyha, tájjellegű borok, grill-parti lehetőség)
Az étterem és a különterem zártkörű rendezvényekre kibérelhetők (pl. lakodalmak, bálok, találkozók, üzleti megbeszélések).

Csoportok számára megrendelhető programok: házi disznótoros, borkóstoló,
“Nagy alföldi gyerek vagyok” folklór program: Előadó az országos hírű Baksi citera együttes és Páva kör. A műsor ideje: 1,5 óra, eközben kerül felszolgálásra az ebéd, illetve a vacsora.

Menü ajánlat: Legényfogóleves (tejszínes, kapros raguleves)
Baksi tekercs (csemegeuborkával, házikolbásszal, sajttal töltött, göngyölt tekercs)
Desszert: nagymama palacsintái.

Egyéb látnivalók Ópusztaszer és Szeged környékén

(35 km-es körzeten belül):
Ópusztaszer, Szeged, Csongrád, Kiskunmajsa, Mártély, Szegvár, Hódmezővásárhely.