A Dorozsmai Szélmalom

Látnivaló

Történelmi örökségünk a Dorozsmai Szélmalom

A Dorozsmai Szélmalom Kiskundorozsmán található, amely egykor önálló község volt, de ma már Szeged része. Ez a szélmalom, mint műemlék jelentős történelmi értékkel bír, mivel az egyik utolsó működőképes szélmalom Magyarországon.

A Dorozsmai Szélmalom múltja

A szélmalom 1821-ben épült, Czékus Andor főbíró megbízásából, Benke István faragó-szélmolnár által. Eredetileg három pár követ tartalmazott: kenyérgabona, takarmány és paprika őrlésére. A 20. század elején Faragó György vásárolta meg, aki iparszerűen működtette egészen 1949-es haláláig. Örökösei 1961-ben lemondtak az épület tulajdonjogáról, ekkor nyilvánították műemlékké. A malom az elhanyagolt karbantartás és az időjárási körülmények miatt 1970-ben összedőlt, de a helyi lakosság nyomására 1972-1973 között, az eredeti anyagok felhasználásával restaurálták. Azóta több ízben hajtottak rajta végre kisebb-nagyobb javítási munkákat.

Jelene

Jelenleg a malom működőképes állapotban van, bár nem a szél hajtja, mivel az épület szélárnyékos helyzetbe került a terület beépítettsége miatt. A malom földszintjén néprajzi-ipartörténeti kiállítást rendeztek be, ahol többek között régi arató és molnár szerszámok valamint a korabeli kenyérsütő eszközök is megtekinthetők. A malom utolsó, bemutató jelleggel rendezett őrlése 2011-ben történt a Dorozsmai Napok keretében.

A malom története betekintést nyújt a múlt századok technológiájába és az egykori helyi közösség életébe. Egykor a gőzmalmok terjedése jelentősen csökkentette a szélmolnárok munkáját, hiszen ezek a modern gépesített malmok függetlenek voltak az időjárástól, ellentétben a szélmalommal, amely csak a szél erejére támaszkodhatott. Fennállásának 200. évfordulós ünnepségéről a Szentes TV készített videós összefoglalót, melyben számtalan epizódot felidéznek a dorozsmai szélmalom történelméből.

Részletekért kattintson a látnivaló elérhetőségeire!

Kapcsolat a látnivalóval

Hol található

Szállásfoglalás

Lépés 1 of 6

Név
chevron-down